Smysl života a závislost na alkoholu v kontextu adiktologie - Slabý, Martin (2007)
Diplomová práce je zaměřena na prožívání životního smyslu v existenciálním pojetí Alfrieda Längleho u osob se závislostí na alkoholu. V teoretické části se zabývám problematikou závislosti na psychoaktivních látkách, existenciálním pohledem na člověka, základními předpoklady logoterapie V. E. Frankla, východisky existenciální analýzy A. Längleho, smyslem života u osob se závislostí na alkoholu a výzkumem prožívání smysluplnosti u této skupiny osob. Ve výzkumné části se snažím na vzorku 53 pacientů léčících se ze závislosti na alkoholu v psychiatrických léčebnách v Kroměříži a ve Šternberku pomocí sebeposuzujících dotazníků Existenciální škály a dotazníku závislosti AUDIT zjistit, jaký má u této skupiny osob vliv míra závislosti na alkoholu na prožívání smysluplnosti. V diskusi se zabývám úvahami nad zjištěnými výsledky a dalšími možnostmi pro navazující výzkum tohoto tématu.