Vliv osobnostních determinant na sociometrickou pozici ve školní třídě adolescentů - Šmejkalová, Jindřiška (2007)
Tato diplomová práce se zabývá vztahem mezi osobnostními rysy žáků a jejich sociometrickou pozicí ve třídách střední školy technického zaměření. Jejím cílem bylo odhalit, zda osobnostní rysy pozdních adolescentů mají vliv na sociometrický status žáka z hlediska jeho vlivu a obliby a zda mezi tyto faktory ještě vstupují školní kompetence žáků. Vše dokreslují názory jedinců s výrazným osobnostním rysem, kteří hodnotí vliv jejich osobnosti na postavení a fungování v třídním kolektivu. Samotný výzkum má kombinovaný design. V kvantitativní části jsou zjišťovány vztahy mezi jednotlivými osobnostními dimenzemi měřené NEO-PI-R a vlivem a oblibou ve školní třídě, získané pomocí SO-RA-Du. Také je ověřováno, jak školní prospěch a udělení pochvaly má vliv na sociometrický status v souvislosti s osobnostními rysy. Kvalitativní část výzkumu obsahuje šest polostandardizovaných rozhovorů s respondenty se zvýrazněným osobnostním rysem. Výsledky výzkumu ukazují, že vyšší míra přívětivosti ovlivňuje oblibu u introvertních osob. Pozdní adolescenti dokáží reflektovat svoje osobnostní rysy i jejich vývoj v čase. Dokáží zhodnotit pozitiva i negativa, která jim jejich osobnost v třídním kolektivu přináší.