Emerging adulthood přechod do dospělosti a jeho specifické oblasti - plány, práce a pojetí osobní svobody - Košdy, Milan (2007)
V poslední době se stále více prodlužuje „přechodové“ období, ve kterém si mladí lidé testují „život“ před tím, než plně přijmou za svůj svět dospělých. Nejen, že vstupují do manželství a stávají se rodiči později, ale oddálen se zdá i vstup do samostatného - dospělého života. Zkoušení různých alternativ v oblastech vztahů či práce je nejen běžené, ale je považováno za hodnotu sui generis. V této práci jsme si stanovili za cíl prozkoumat právě toto období přechodu do dospělosti. Zajímalo nás, jak ho mladí lidé prožívají, a také to, jaké chování, vlastnosti a postoje toto období vymezují, tj. ozřejmit jeho podobu. Teoretická část mapuje pohled na dopívání z hlediska teorie a vývoje iedntity. Blíže rozebírá související vývojové období adolescence a mladé dospělosti. Snažili jsme se odpovědět na otázku, kam přesně období emerging adulthood zařadit a zda jde o nové obecně platné vývojové období tzv. vynořující se dospělost. V kvantitativní části výzkumu se nám podařilo prokázat významný rozdíl mezi skupinou lidí, kteří se cítí dospěle, a těch, kteří se cítí v mezistupni. V období přechodu do dospělosti tak jedinec zažívá vyšší míru nestability, hledání sama sebe a nesamostatnosti.