Jak zvládnout depresi terapie a zvládání deprese očima lidí, kteří depresi prožili - Šlégrová, Jana (2007)
Ve své práci se zabývám problematikou deprese, respektive procesu jejího zvládání. V teoretické části práce nejprve vymezuji pojem deprese. Uvádím základní informace, zmiňuji příklady používaných typologií, symptomy, etiopatogenezi a také vyjasňuji význam slova deprese v názvu i v celém kontextu této práce. V další kapitole se zabývám terapií a zvládáním deprese. Uvádím v současné době známé a používané formy terapie. Jsou řazeny přibližně podle toho, jak významné jsou při terapii deprese, zejména jak často se jich užívá a jak je ověřena jejich účinnost. Jedná se zejména o farmakoterapii, psychoterapii, elektrokonvulzivní terapii, fototerapii atd. Na závěr vymezuji pojem „zvládání“ deprese. Hlavním cílem výzkumné části je zmapovat proces zvládání deprese, jak jej vnímají lidé, kteří depresi prožili. V tomto procesu pak identifikuji pozitivní zdroje v životě člověka, které mu pomáhají zvládnout depresi, se kterou se potýká. Dále se snažím prozkoumat, zda existují nějaké pozitivní zdroje, které pro zvládnutí deprese vnímá jako účinné více lidí. Jedná se o kvalitativní výzkum.