Motivace k výkonu studentů distančního studia - Pavlová, Barbora (2007)
Diplomová práce se zabývá motivací k výkonu studentů distančního studia Masarykovy univerzity. Teoretická část se ve stručnosti zabývá vývojem distančního vzdělávání v České republice a činiteli ovlivňujícími školní úspěchy. Druhá kapitola je věnována motivaci k výkonu (a tedy i ke studiu), kde jsou nastíněny teoretické poznatky o tomto fenoménu. Zvláštní pozornost je věnována motivaci ke studiu. Výzkumná část je rozdělena do dvou částí. První část tvoří dotazníkové šetření, ve kterém jsem na výzkumném vzorku 49 studentů měřila motivaci k výkonu a výsledky jsem porovnávala s českou populací. Druhou část výzkumu tvoří polostrukturovaný rozhovor se šesti účastníky, u kterých byla v první části výzkumu zjištěna velmi nízká motivace. Ukázalo se, že pro tyto jedince není důležitý úspěch nebo výkon. Nejdůležitějším motivátorem v životě vůbec jsou vztahy s druhými lidmi.