Kvalita internetového poradenství - Hrušková, Daniela (2007)
Práce se zabývá poměrně novou formou psychologického poradenství a to poradenstvím internetovým. V teoretické části práce je nejprve přiblížen samotný termín internetové poradenství. Následně jsou podrobněji vymezeny jednotlivé typy této formy psychologické pomoci. Ze čtyřech forem internetového poradenství, kterými jsou e-mail, chat, on-line messenger a pasivní internetové poradenství, se práce podrobněji zaměřuje na e-mailovou formu internetového poradenství. Na základě dosavadních teoretických poznatků, ale i osobní praktické zkušenosti s touto formou psychologické pomoci jsou podrobněji popsány jednotlivé důležité principy kvalitního internetového poradenství formou e-mailu. V širším rozdělení jsou vymezeny principy na straně poradenské instituce, principy na straně pracovníka poskytujícího internetové poradenství a principy vztahující se k samotné odpovědi klientovi. Nejpodrobnějsi se práce věnuje principům vztahujícím se k samotné odpovědi. Důvodem této volby byl obsah a zaměření výzkumné části práce.