Prostředky navození umělecké iluze - Bartošová, Eliška (2007)
Bakalářská práce „Prostředky navození umělecké iluze“ je založena na formální analýze dvou tragických situací, jež se vyskytují v dílech Svět podle Garpa od Johna Irvinga a Ulehni v temnotách od Williama Styrona. Oba romány jsou obsahově a z hlediska navozených emocí srovnatelné. Rozdíl mezi nimi tkví ve způsobu utváření tragična a s ním spojených pocitů. Literární dílo lze rozdělit na dvě složky: obsah a formu. Analýza a následné porovnání tragických situací se zaměřuje na formální stránku. Práce by měla poskytnout několik konkrétních formálních kategorií pro popis jakéhokoliv literárního díla, a obzvláště pro popis tragické události v románu. Formální uspořádání je tvořeno „stylem“ (jazykovou výstavbou) a kompozicí. Jazyková výstavba byla včleněna do synopse. Kompozice je dále zkoumána použitím různých lingvistických kategoríí, z nichž je například způsob vyprávění důležitým prvkem utváření významu a jeho interpretace čtenářem