Sen jako literární prostředek v umělecké latinsky psané literatuře - Neničková, Veronika; Petrovićová, Katarina, 1976-; Masarykova univerzita. Ústav klasických studií (2007)
První část je věnována funkci a postavení snu ve světě starověkého Řecka a Říma. Předkládám v ní náhled známých antických filozofů, mytologické představy, využití v antické medicíně a také vývoj umění vykládání snů. Druhá část je zaměřena na výskyt fenoménu snu v latinsky psané umělecké literatuře u vybraných autorů, konkrétně v Apuleiově prozaickém díle Metamorphoses, v Plautově dramatu Mostellaria a ve Vergiliově hrdinském eposu Aeneis. Zaměřuji se na konkrétní sny v těchto zmíněných dílech, na jejichž základě charakterizuji přístup autora ke snu jakožto literárnímu prostředku, analyzuji je a určuji jejich zařazení podle Artemidórových kategorií snu. Dále také porovnávám výklad symbolů, vyskytujících se ve snu, který je podán v příslušném latinsky psaném díle s výkladem Artemidórovým na základě jeho díla Oneirokritika, konkrétně na základě kapitol 3.1.3. a 3.1.4.2., zabývajících se sny ve IV. a XI. knize Apuleiova prozaického díla Metamorphoses
The first part is devoted to the function and position of a dream in the world of Ancient Greece and Rome. I present an overview of well-known ancient philosophers, mythological notions, usage in ancient medicine and also evolution of oneirocriticism. The second part is dedicated to presentation of the dream phenomenon in latin artistic literature by selected authors, in the concrete in the prosaic work Metamorphoses by Apuleius, in the drama Mostellaria by Plautus and in the heroic epos Aeneid by Virgil. I focus on specific dreams in the works mentioned above and I use them as a basis for defining an attitude of the author to a dream as a literary instrument. I analyze and classify the dreams according to the dream classification by Artemidoros. I aswell compare an interpretation of symbols, found in a dream, which is presented in the relevant latin work, to the interpretation by Artemidoros, based on his work 'The Interpretation of Dreams', more precisely in chapters 3.1.3. and 3.1.4.
Vedoucí práce: Katarina Petrovićová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2007
Keywords: výklad snů -- starověké Řecko; výklad snů -- starověký Řím; antická mytologie; latinská starověká literatura; literární náměty; inkubace (náboženství); literárněvědné rozbory; dream interpretation -- ancient Greece; dream interpretation -- ancient Rome; classical mythology; ancient Latin literature; literary themes; incubation (religion); literary criticism and history; bakalářské práce; bachelor's theses