Sen jako literární prostředek v umělecké latinsky psané literatuře - Neničková, Veronika (2007)
První část je věnována funkci a postavení snu ve světě starověkého Řecka a Říma. Předkládám v ní náhled známých antických filozofů, mytologické představy, využití v antické medicíně a také vývoj umění vykládání snů. Druhá část je zaměřena na výskyt fenoménu snu v latinsky psané umělecké literatuře u vybraných autorů, konkrétně v Apuleiově prozaickém díle Metamorphoses, v Plautově dramatu Mostellaria a ve Vergiliově hrdinském eposu Aeneis. Zaměřuji se na konkrétní sny v těchto zmíněných dílech, na jejichž základě charakterizuji přístup autora ke snu jakožto literárnímu prostředku, analyzuji je a určuji jejich zařazení podle Artemidórových kategorií snu. Dále také porovnávám výklad symbolů, vyskytujících se ve snu, který je podán v příslušném latinsky psaném díle s výkladem Artemidórovým na základě jeho díla Oneirokritika, konkrétně na základě kapitol 3.1.3. a 3.1.4.2., zabývajících se sny ve IV. a XI. knize Apuleiova prozaického díla Metamorphoses