Muzea v českolslovenském opevnění na Náchodsku - Mesnerová, Veronika (2007)
Bakalářská práce je zaměřena především na přehled muzejních pevností na Náchodsku. Pomocí použité literatury se mi podařilo popsat vznik a fungování těch nejdůležitějších přístupných objektů, které byly vystavěny v letech 1935-1938. V současnosti pevnosti vystupují jako muzea, které provozují nadšenci o pevnostní tématiku a tvoří ho pouze vlastním přispěním volného času a financí. Práci jsem rozčlenila na několik kapitol - výstavba výstavba a umístění československého opevnění , základní rozlišení objektů, zpřístupněné objekty na Náchodsku, období po 2.sv.v, vývoj od 90 let po současnost,porovnání s Maginotovou linií ve Francii. O tom, že pevnostní muzea přispívají k rozvoji cestního ruchu, svědčí i hojná návštěvnost