Britské evropanství a vztah ke Kontinentu do konce 20. let 20. století - Bosák, Tomáš, 1981- (2007)
Tato práce se zaobírá vztahem Británie a Kontinentu nejen v rovině mezinárodních vztahů. Zabývá se také tématem identit - anglické, britské i problematické identity evropské, která je zejména v dnešní době fenoménem, který si zasluhuje větší poznornosti. Vývoj vztahu Británie a Evropy je pojímán v rovině konvergence i divergence, jak v rovině britské specifičnosti, tak také v rovině styčných bodů mezi Británií a evropským kontinentem. Práce se nesnaží pouze v pozitivistickém duchu o rozbor konkrétních historických událostí a faktů, nýbrž o co nejkomplexnější analýzu britského evropanství, což ji nevyhnutelně vede i dějinám idejí, problematice identit a exkurzím do sféry kulturní