Železniční doprava po roce 1990 - Hulínová, Michaela (2007)
Po roce 1989 došlo v České republice k sociálním, politickým a ekonomickým změnám. Došlo k rozdělení Československa. Mnoho změn zaznamenala i doprava, kterou od tohoto roku provázel výrazný nárůst individuální automobilové dopravy a pokles výkonů ve veřejné dopravě osob. Vzrostl počet osobních automobilů, což je jedním z projevů trvale vzrůstající životní úrovně obyvatel České republiky. Nejmarkantnějším důsledkem nárůstu cestujících individuální automobilovou dopravou byla však snižující se poptávka po osobní železniční dopravě. Práce se snaží posoudit vliv daných faktorů na situaci v želeniční dopravě v 90. letech a jak její vývoj pokračoval až do současnosti. K tomu je využita anylýza přímých a nepřímých spojů mezi krajskými městy České republiky.