Les jako krajinný ekosystém - Skalská, Martina (2007)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na krajinný ekosystém les. Výsledkem je soubor výukových materiálů s touto tématikou. Jako modelové území pro terénní výuku byla vybrána přírodní rezervace Psí kuchyně. Práce podává informace o struktuře, dynamice a funkci lesních porostů. Výukový materiál se skládá ze dvou částí, z pracovních listů a metodické příručky. Ta instruuje o průběhu terénního cvičení a zároveň obsahuje metodický návod k pracovním listům, které mají dvě části, pracovní list k motivační hodině a pracovní list k práci v terénu.