Tvorba modelu terénu z družicových dat - přehled metod - Gamrát, Jakub (2007)
Práce se zabývá metodami tvorby digitálního modelu terénu z dat pořízených pomocí dálkového průzkumu Země. Hlavní důraz je kladen na metody využívající data pořízená pomocí snímačů umístěných na družicích a raketoplánech. Je uveden přehled těchto metod s jejich základními parametry a vlastnostmi. Prostřednictvím programu OrthoEngine, jež je součástí programového balíku Geomatica 10.0, byl vytvořen takovýto model terénu. Ke tvorbě byla využita data pořízená snímačem ASTER na družici TERRA. Výsledkem je ucelený přehled metod tvorby terénu z družicových dat s příkladem aplikace v praxi. Prezentace výsledku je uvedena také v elektronickém formátu html (Hyper Text Markup Language).