Typológia prírodných pomerov územia ČR metódami priestorovej štatistiky - Rejmanová, Lenka (2007)
Metódy priestorovej štatistiky umožňujú nielen analyzovať dáta, ale aj odhaliť vzťahy medzi premennými, ktoré by bez ich použitia boli len ťažko postrehnuteľnými. Cieľom práce bolo nájsť najvhodnejšie spomedzi týchto metód a aplikovať ich na získané dáta o charaktere krajiny v jednotlivých okresoch Českej republiky. Vďaka zhlukovej analýze k-priemerov bolo územie všetkých českých okresov rozdelené do 4 zhlukov s charakteristickými prírodnými podmienkami. Indexy krajinnej štruktúry vypovedajú o zastúpení land cover a analýza miest koncentrácie poukáže na tendenciu vytvárať zhluky, tzv. hot spots a cold spots pri jednotlivých charakteristikách. Následnou integráciou všetkých použitých metód sme získali objektívnu typológiu územia Českej republiky, ktoré bolo na základe kvality životného prostredia rozdelené do 3 skupín. Výsledkom boli tématické mapy zachytávajúce prírodné podmienky Českej republiky.