Terciérní vulkanismus Nikaraguy se zřetelem na výzkumy České geologické služby - Hnilicová, Kristýna; Přichystal, Antonín, 1950-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2007)
Pro horší přístupnost a nepochybně i pro menší atraktivitu ve srovnání s pacifickou oblastí tvořenou pásmem aktivních vulkánů, postrádala oblast centrální Nikaraguy v minulosti pro většinu badatelů větší přitažlivosti. Od roku 2002 probíhá v Nikaragui výzkum ČGS v rámci projektu zahraniční rozvojové spolupráce financovaného Ministerstvem životního prostředí ČR zaměřený na oblast Centrální Nikaraguy, která je tvořena převážně tercierními vulkanity. Dosud není zcela objasněn původ a stratigrafie tercierních vulkanitů. Komplexní geochemické zpracování může přispět ke zjištění jejich geotektonické pozice.
Because of the worse accessibility and undoubtly because of the less actractivity in comparison with the Pacific region built by the chain of active volcanoes, till now missed the studied area attraction for majority of scientist. Since 2002 projects of the Czech Gological Survey have been implemented as a part of the official governmental programme of foreign development assistance , which is financed by the Government of the Czech Republic by means of the Ministry of Environment. This programme is aimed at the Central part of Nikaragua which is built by Tertiary volcanites. Still the origin and the stratigraphy of Tertiary volcanism hasn’t been clarified. The complex geochemical study can help to devise its geotectonic setting.
Vedoucí práce: Antonín Přichystal
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007
Keywords: sopečná činnost; třetihory; tertiary; volcanic activity; Nikaragua; Nicaragua; bakalářské práce