Terciérní vulkanismus Nikaraguy se zřetelem na výzkumy České geologické služby - Hnilicová, Kristýna (2007)
Pro horší přístupnost a nepochybně i pro menší atraktivitu ve srovnání s pacifickou oblastí tvořenou pásmem aktivních vulkánů, postrádala oblast centrální Nikaraguy v minulosti pro většinu badatelů větší přitažlivosti. Od roku 2002 probíhá v Nikaragui výzkum ČGS v rámci projektu zahraniční rozvojové spolupráce financovaného Ministerstvem životního prostředí ČR zaměřený na oblast Centrální Nikaraguy, která je tvořena převážně tercierními vulkanity. Dosud není zcela objasněn původ a stratigrafie tercierních vulkanitů. Komplexní geochemické zpracování může přispět ke zjištění jejich geotektonické pozice.