Geochemická charakteristika dnových sedimentů zlínské oblasti - Viktorinová, Veronika; Zeman, Josef, 1951-; Masarykova univerzita. Katedra geologie a paleontologie (2007)
Cílem předkládané bakalářské práce je geochemická charakteristika dnových sedimentů v povodí řeky Moravy od malých zdrojových toků až po hlavní tok řeky Moravy a zhodnocení možných antropogenních vlivů na záchyt a uvolňování těžkých kovů. Složení a vlastnosti dnového sedimentu je jednak závislé na zdrojových horninách, dochází však k významnému vzájemnému ovlivnění s vodným prostředím. Látky nerozpuštěné ve vodě jsou vodou unášeny jako plaveniny nebo se usazují ve dnovém sedimentu. Zhodnocení chemického složení dnových sedimentů v zájmové oblasti a obsahu těžkých kovů v sedimentu umožňuje učinit následující závěry: (a) zdrojem základního obsahu těžkých kovů v sedimentech je horninové prostředí, (b) zdrojem zvýšených obsahů je antropogenní činnost a (c) ve dnových sediment nedochází k hromadění těžkých kovů.
The aim of the submitted bachelor thesis is geochemical characteristic of bottom sediments in the river Morava basin from small creeks up to main river Morava and evaluation of possible anthropogenic influences. Composition of bottom sediments depends on source rocks but the interaction with water environment is important, too. The suspended load is transported by water or settles in bottom sediment. Evaluation of bottom sediments composition and heavy metals content can be concluded by following: (a) the source of basic content of heavy metals in sediments is rock environment, (b) the source of increased contents of heavy metals is anthropogenic activity, and (c) there is no concentration of heavy metals in sediment.
Vedoucí práce: Josef Zeman.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007.
Keywords: geochemie; sedimenty; geochemistry; sediments; Morava (řeka : povodí); Zlín (Česko : oblast); Morava River Basin; Zlín Region (Czechia); bakalářské práce