Geochemická charakteristika dnových sedimentů zlínské oblasti - Viktorinová, Veronika (2007)
Cílem předkládané bakalářské práce je geochemická charakteristika dnových sedimentů v povodí řeky Moravy od malých zdrojových toků až po hlavní tok řeky Moravy a zhodnocení možných antropogenních vlivů na záchyt a uvolňování těžkých kovů. Složení a vlastnosti dnového sedimentu je jednak závislé na zdrojových horninách, dochází však k významnému vzájemnému ovlivnění s vodným prostředím. Látky nerozpuštěné ve vodě jsou vodou unášeny jako plaveniny nebo se usazují ve dnovém sedimentu. Zhodnocení chemického složení dnových sedimentů v zájmové oblasti a obsahu těžkých kovů v sedimentu umožňuje učinit následující závěry: (a) zdrojem základního obsahu těžkých kovů v sedimentech je horninové prostředí, (b) zdrojem zvýšených obsahů je antropogenní činnost a (c) ve dnových sediment nedochází k hromadění těžkých kovů.