Základní vyhodnocení migrace složek na profilech řeky Moravy - Filipská, Pavla (2007)
Práce se zabývá migrací vybraných anorganických a organických složek v řece Moravě, které jsou vázány v plaveninách a dnových sedimentech. Dnové sedimenty mohou působit jako významné zdroje znečištění, neboť se v nich mohou kumulovat polutanty, jako jsou např. těžké kovy a organické látky. Podél toku Moravy byly odebrány vzorky plavenin a dnových sedimentů, které byly analyzovány a vyhodnoceny. Na základě vyhodnocených dat je popsán vývoj koncentrace látek podél toku Moravy a identifikovány antropogenní zdroje znečištění. Bylo zjištěno, že vyšší koncentrace sledovaných látek jsou vázány na plaveniny a ke kumulaci v dnových sedimentech nedochází, riziko znečištění životního prostředí tedy nepředstavují.