U-anomalie recentních sedimentů řeky Oslavy - Matas, Ondřej (2007)
V roce 2005 byla v rámci výzkumného záměru Inchembiol letecky detekována U-anomálie v údolí řeky Oslavy a to na jejím středním toku mezi městem Náměšť nad Oslavou a obcí Senorady. Cílem této práce bylo doplnit letecká data o laboratorní a terénní gamaspektrometrická měření a přispět tak k nalezení zdroje anomálie. Výsledky poměrně přesně potvrdily zvýšené obsahy uranu, ale i thoria které letecká geofyzika nedetekovala. Koncentrace Th je dle výsledků vysoko nad normálem. Jako zdroj anomálie byl označen třebíčský durbachitový masiv. Zjištěný rozdíl mezi leteckou a laboratorní gamaspektrometrií byl vysvětlen změnou v koncentraci sledovaných prvků.