Scheelitová mineralizace žulovského masivu a jeho pláště - Žaludková, Kateřina, 1984-; Losos, Zdeněk, 1962-; Masarykova univerzita. Katedra geologie a paleontologie (2007)
Žulovský masiv je součástí českého masivu. Nachází se na severní Moravě, částečně v Polsku. Scheelit je minerál wolframu, který se vyskytuje jako akcesorie ve skarnech žulovského masivu. Jeho výskyty jsou vázány na xenolity krystalických vápenců a skarny na kontaktu migmatitů a granitů žulovského masivu. Scheelit se na Žulovsku vyskytuje ve dvou minerálních asociacích: první je pyroxenický erlan ze Starého Podhradí a Boží hory u Žulové; druhou představuje skarn s převahou granátu ze Starého Podhradí u Žulové. Vyjma majoritních prvků wolframu, kyslíku a vápníku obsahuje scheelit z žulovského masivu minoritní molybden, zřídka křemík a stopový Si, Mg, Mn, As, Fe, Nb, Hf a Sb. Průměrná velikost zrna scheelitu je 0,3 x 0,4 mm. Podle klasifikace Kononova (1960) lze tyto kontaktní horniny se scheelitem klasifikovat jako skarny a ložiska vysokoteplotní Mo-W formace.
Žulová Batolith is a part of Bohemian Massif. It is situated in north Moravia and partly in Poland. Accessoric mineral of wolfram - scheelite occurs in skarn deposits of Žulová Batolith. Its occurences are located in xenolites of crystalline limestones and in skarns on the contact of migmatites and granites of Žulová Batolith. There are two mineral associations: the first is a pyroxenic erlan from Staré Podhradí and Boží hora near Žulová; the second is a skarn with domination of garnet from Staré Podhradí near Žulová. Scheelit of Žulová Batolit except mayorite wolfram, oxygen and calcium contains minorite molybdenum, sometimes silicon and trace elements Si, Mg, Mn, As, Fe, Nb, Hf and Sb. Average grain size of scheelite is 0,3 x 0,4 mm. According to the classification of Kononov (1960) is possible to classified this contact rocks like skarns and deposits of high temperature Mo-W formation.
Vedoucí práce: Zdeněk Losos.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007.
Keywords: rudní mineralizace; scheelit; ore mineralization; žulovský masiv (Česko); bakalářské práce