Železité pískovce z křídových sedimentů na Moravě - Hladká, Zuzana; Štelcl, Jindřich, 1956-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2007)
Tato práce se věnuje studiu železitých pískovců křídového stáří v českém masivu.Popisuje vznik železivců (srážením oxihydroxidů železa). Známe jich několik typů . Jejich geneze je spojována s křídovým kaolinitickým zvětráváním nebo s křídovým alkalickým vulkanismem. U některých typů předpokládáme vysrážení z podzemních vod. Dalším zdrojem železa mohou být železem nabohacené půdní horizonty. Na některých místech vznikají železivce jako produkty zvětrávání glaukonitu. Výskyty železitých pískovců jsou často regionálně velmi důležité. Je s nimi spojen hospodářský a dnes i turistický rozvoj oblasti.
The thesis deals with the study of ferruginous sandstones in the Bohemian massif. It describes he creation of ferruginous sandstones (through the precipitation of Fe oxihydroxides), which occur in several forms. Their genesis is connected with kaolinite weathering or cretaceous alkaline volcanism. Some forms are considered to have precipitated from underground water. Another source of iron may be Fe enriched soil horizons. At some locations ferruginous sandstones appear as the products of glauconite weathering. The occurrence of ferruginous sandstones is frequently of great regional importance as they contribute to the economic and, nowadays, even tourist development of the region.
Vedoucí práce: Jindřich Štelcl
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007
Keywords: křída (hornina); železivce; calcium carbonate; ironstones; Český masiv; Bohemian massif Mountains; bakalářské práce