Železité pískovce z křídových sedimentů na Moravě - Hladká, Zuzana (2007)
Tato práce se věnuje studiu železitých pískovců křídového stáří v českém masivu.Popisuje vznik železivců (srážením oxihydroxidů železa). Známe jich několik typů . Jejich geneze je spojována s křídovým kaolinitickým zvětráváním nebo s křídovým alkalickým vulkanismem. U některých typů předpokládáme vysrážení z podzemních vod. Dalším zdrojem železa mohou být železem nabohacené půdní horizonty. Na některých místech vznikají železivce jako produkty zvětrávání glaukonitu. Výskyty železitých pískovců jsou často regionálně velmi důležité. Je s nimi spojen hospodářský a dnes i turistický rozvoj oblasti.