Detailní charakteristika speleoaerosolů ze Sloupsko-šošůvských jeskyní - Veselá, Petra (2007)
Výsledky práce jsou založeny na dlouhodobém monitoringu změn stavby a složení jeskynních aerosolů v závislosti na mikroklimatických parametrech jeskyně a na čase. Aerosoly byly monitorovány v atmosféře Sloupsko-šošůvských jeskyní v období od června 2006 do listopadu 2006 a v březnu 2007. Ve venkovní atmosféře před jeskyní byly aerosoly monitorovány v listopadu 2006 a v březnu 2007. Jeskynní i venkovní aerosoly byly zkoumány především z hlediska látkového a chemického složení, morfologie a distribuce částic a barvy filtračního koláče. Výše uvedené znaky byly konfrontovány s dosavadními poznatky o charakteru jeskynních aerosolů. Složení hrubších částic ukazuje na přítomnost mikroskopických úlomků minerálů tvořených převážně z křemene, vápence a K-živců. Ultrajemné částice jsou naopak složeny převážně z organické složky. Částice větší než 1 mikrometr jsou tvořeny ostrohrannými až polozaoblenými agregáty o průměrné velikosti 1-45 mikrometru. Agregáty tvořené ultrajemnými část.