Císařská jeskyně: Vztah mikroklimatologie a tvorby kondenzační vody ve speleoatmosféře - Troppová, Dana; Faimon, Jiří, 1950-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2007)
Pokud koncentrace vodních par (absolutní vlhkost) převýší rovnovážnou koncentraci při dané teplotě (rosný bod), kondenzuje z jeskynní atmosféry voda. Tato voda je vysoce nenasycená ke kalcitu a způsobuje korozi speleotém (kondenzační koroze). V případě dynamických jeskyní je absolutní vlhkost jeskynní atmosféry a případná kondenzace vody řízena ventilací jeskyně. Cílem práce je prostudovat vztahy mezi mírou větrání a stupněm kondenzace vody. Práce je založena na monitoringu (1) rychlosti proudění atmosféry v Císařské jeskyni v závislosti na vnějších teplotách a (2) stupně rosení kovových etalonů rozmístěných v různých částech jeskyně v závislosti na vnitřní teplotě/vlhkosti.
If concentration of water vapour (absolute humidity) exceeds the equilibrium concentration at given temperature (dew point), water is condensing from cave atmosphere. The water is highly unsaturated with respect to calcite and it is responsible for a corrosion of speleothems (condensation corrosion). In the case of dynamic caves, the cave ventilation controls absolute humidity of the cave atmosphere and potential water condensation. The goal of the investigation is to find relations between cave ventilation and extent of water condensation. The investigation is based on monitoring of (1) circulation rate of atmosphere in Císařská cave in dependence on outer temperatures and (2) extent of steaming up of metal etalons dislocated in different parts of cave in dependence of inner temperature/humidity.
Vedoucí práce: Jiří Faimon.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007.
Keywords: jeskyně; mikroklima; speleologie; caves; microclimate; speleology; Moravský kras (Česko); Moravian Karst (Czechia); bakalářské práce