Císařská jeskyně: Vztah mikroklimatologie a tvorby kondenzační vody ve speleoatmosféře - Troppová, Dana (2007)
Pokud koncentrace vodních par (absolutní vlhkost) převýší rovnovážnou koncentraci při dané teplotě (rosný bod), kondenzuje z jeskynní atmosféry voda. Tato voda je vysoce nenasycená ke kalcitu a způsobuje korozi speleotém (kondenzační koroze). V případě dynamických jeskyní je absolutní vlhkost jeskynní atmosféry a případná kondenzace vody řízena ventilací jeskyně. Cílem práce je prostudovat vztahy mezi mírou větrání a stupněm kondenzace vody. Práce je založena na monitoringu (1) rychlosti proudění atmosféry v Císařské jeskyni v závislosti na vnějších teplotách a (2) stupně rosení kovových etalonů rozmístěných v různých částech jeskyně v závislosti na vnitřní teplotě/vlhkosti.