Metodika měření a zpracování optických emisních spekter různých typů výbojů pro účely výuky a výzkumu - Vaněk, Pavel (2007)
Tato práce se zabývá problematikou měření a zpracování optických emisních spekter. Měření bylo prováděno na čtyřech spektrometrech s konfigurací Czerny-Turner. V práci je popsán postup měření kalibrační křivky spektrometru, přičemž velký důraz je kladen na posouzení vlivu kalibrace na naměřená spektra a následně na výpočet rotační, vibrační a elektronové teploty. Dále je v této práci diskutován vliv nastavení snímání na výsledný charakter spekter a příčiny a způsoby odstranění některých parazitních jevů, které se ve spektrech mohou objevit.