Spektroskopické studium atmosféry hvězdy HD 152786 - Krátká, Tereza (2007)
Ve své diplomové práci se zabývám analýzou spektra lithiové hvězdy pozdního typu HD 152786, které bylo získáno v rámci projektu A Library of High-Resolution Spectra of Stars across the Hertzsprung-Russell Diagram na observatoři Paranal v Chile. Fyzikální charakteristiky hvězdy určuji pomocí programu Width pro výpočet zastoupení chemických prvků v atmosféře hvězdy a programu Synspec pro výpočet syntetického spektra. V teoretické části práce provádím podrobnou analýzu dosavadní literatury o zkoumané hvězdě a věnuji se pochopení problematiky lithiových hvězd. Na základě analýzy se hvězda jeví jako veleobr spektrální třídy K3 II případně K3 Ib s efektivní teplotou T_{ef}=4500K a povrchovým gravitačním zrychlením log g = 0,5cm/{s}^2. Zjištěná hodnota zastoupení železa [Fe/H]=-0,41 ji řadí mezi hvězdy bohaté na kovy a potvrzuje příslušnost ke hvězdám populace I. Hodnota abundance lithia A_{Li}=1,15 ale neodpovídá zařazení hvězdy mezi hvězdy lithiové. Z polohy hvězdy v H-R diagramu lze od.