Studium účinku plazmové tužky a jejího použití jako chirurgického nástroje - Kadlecová, Jitka (2007)
Ve své diplomové práci jsem shrnula výsledky svého zkoumání plazmové tužky coby chirurgického nástroje. Plazmová tužka je přístroj, jenž využívá jednopólový radiofrekvenční výboj v dielektrické trysce k řezání či ke koagulaci tkáně. Výboj byl buzen generátorem pracujícím na frekvenci 13,56 MHz. Tryska byla protékána pracovním plynem. Používala jsem argon nebo helium. Měřila jsem rychlost řezání různých druhů tkání, ohřev tkáně v okolí řezu a rotační teploty pracovního plynu při různě zvolených průtocích a dodávaných výkonech. Zjišťovala jsem, jaké dodávané výkony a jaké průtoky plynu jsou nejvhodnější pro řezání. Dále jsem se pokoušela zjistit, jaký vnitřní průměr v ústí trysky a jaký materiál je nejvhodnější zvolit pro její konstrukci. Z výsledků měření jsem došla k závěru, že pro použití plazmové tužky v chirurgii je nejvhodnější průtok argonu v rozsahu 0,50-1,25slpm a dodávaný výkon v rozsahu 90-125W. Při takto zvolených parametrech byla naměřena rychlost řezání tkáně přibli.