Zdroje stlačení v kvantové optice - Zlámal, Filip (2007)
V současnosti hraje optická interferometrie důležitou roli v oblasti kvantové kryptografie. Neznámá informace ve formě kvantového stavu (tzv. kvantové tajemství) se prováže s pomocnými stavy (hráči) při průchodu optickou soustavou, což je soubor pasivních a aktivních optických prvků. K odprovázání tajemství se použije jiná optická soustava. Není však nutné, aby všichni hráči spolupracovali. Jako aktivní prvky (tj. stlačovače) se používají nelineární krystaly, které však v experimentech patří k nejnákladnějším. Při dekódování tajemství je proto snaha o optimalizaci jejich počtu. Bylo již ukázáno, že v případě jednoho tajemství je možno jej odprovázat s použitím dvou stlačovacích prvků. V této práci jsem se snažil o zobecnění tohoto výsledku, tj. o možnost odprovázání více kvantových tajemství najednou, nalezení extrakčního algoritmu a optimalizaci počtu stlačovačů.