Optická odezva silně legovaného křemíku v infračerveném oboru - Trojek, Jan (2007)
V této diplomové práci se zabývám optickou odezvou silně dopovaného křemíku n-typu a především p-typu, neboť pouze v p-dopovaných polovodičích můžeme pozorovat Fanovu rezonanci (interakce mezi přímými vnitropásovými přechody a opticky zakázaným fononem). Měřím infračervenou odrazivost vzorků při pokojové teplotě a při nízkých teplotách, a poté naměřená spektra fituji modelovou formulí (především Drudeho model). Přitom se pokouším také nafitovat některé slabší efekty, jako Fano-rezonanci. Z nafitovaných parametrů modelu mohu vypočítat řadu rozličných funkcí popisujících optické vlastnosti vzorku. Jejich průběh a teplotní vývoj jsou diskutovány. Nejvýznamnější charakteristikou vzorku je jeho stejnosměrná vodivost, která je srovnána s odpovídající hodnotou získanou měřením na čtyřsondě. Použitím čtyřsondy můžeme také získat představu o homogenitě rozložení koncentrace příměsi ve vzorku.