Model alternatívnej integrovanej predškolskej triedy v teórii aj praxi - Kňazovická, Lenka (2007)
Dizertačná práca s názvom „Model alternatívnej integrovanej predškolskej triedy v teórii aj praxi“ opisuje fungovanie štvorročného projektu občianskeho združenia H. v Bratislave (september 2002 - september 2006). Projekt vznikol ako nová forma edukácie a terapie detí s postihnutím i bez postihnutia. Jedná sa o prvé zariadenie tohto typu na Slovensku (o podobnom zahraničnom tiež nevieme), ktoré spája Montessori pedagogiku so skupinovým pedagogicko - psychologickým jazdením. V projektovom pláne sa prelína tematický plán škôlky s plánom terapeutickým na jazdiarni (PPJ ako komplexný prostriedok rozvíjania osobnosti detí, pozitívneho ovplyvňovania prácou s koňom, voltížovaním a jazdením). Výhodou je, že pedagóg pracujúci v škôlke je zároveň hipoterapeutom (jednotné pôsobenie na dieťa s cielenejšou intervenciou). PPJ skúmané v dizertačnej práci vychádza zo psychomotoriky; jednej z jej podôb; motopedagogiky (ako výchovy pohybom). Motopedagogika v spojení s pôsobením koňa sa nazýva