Opatření harmonizace práce a rodiny ve Slovinsku a v České republice (komparativní studie). - Formánková, Lenka (2007)
Ekonomické tlaky transformace změnily design, míru vlivu a legitimitu programů sociální politiky v bývalých komunistických zemích. Postmoderní důraz na individualitu a svobodu voleb se dostává do střetu s tradičním pojetím genderové rovnosti v socialistických režimech, postaveným na garanci participace žen na trhu práce. Cílem práce je analyzovat, do jaké míry Slovinsko a Česká republika rozpoznaly nové výzvy v oblasti sladění práce a rodiny. Do jaké míry umožňují rodičům s dětmi mladšími tří let harmonizovat pracovní a rodinné závazky. Analýza se zaměřuje primárně na design opatření z perspektivy genderové rovnosti a svobody volby. Srovnáním koncepcí harmonizačních opatření v obou analyzovaných státech se pokusíme zjistit ideál genderové rovnosti, na kterém je při konstrukci opatření stavěno, umožněné volby harmonizace práce a rodiny a míru respektu k principu rovných šancí, genderové rovnosti a svobody volby.