Sociální služby a péče o osoby s Alzheimerovou nemocí - Majvaldová, Marta (2007)
Diplomová práce se věnuje neformálním poskytovatelům pomoci a nerovnováhám, které vznikají v důsledku neuspokojení jejich vlastních potřeb. Pozornost je také věnována sociálním službám jako možnému nástroji kompenzace takto vzniklých nerovnováh. Ústředním tématem této práce je základní výzkumná otázka, která zní: Jaké nerovnováhy v životní situaci vnímají neformální poskytovatelé pomoci osobám, u nichž byla diagnostikována Alzheimerova nemoc, a lze podle názoru neformálních poskytovatelů tyto nerovnováhy kompenzovat pomocí stávající nabídky sociálních služeb pro tuto cílovou skupinu ve vybrané lokalitě? Práce je rozdělena do tří následujících celků. Teoretická část je zaměřena na průběh Alzheimerovy nemoci, koncept životní situace neformálních poskytovatelů pomoci a sociální služby jako nástroj intervence. V metodologické části je zdůvodněn výběr kvalitativní strategie a technik sběru dat, jednotky zkoumání a zjišťování. Dále pak je popsána operacionalizace dílčích výzkumných otázek a organizace výzkumu. Tématem analytické části je interpretace zjištěných skutečností z oblasti náročnosti péče a emocí s tím spojených, potřeb pečovatelů a pečovaných a sociálních služeb intervenujících do životní situace pečovatelů. Na základě získaných poznatků je v závěru práce zodpovězena hlavní výzkumná otázka spolu s navrženými doporučeními pro zvýšení podpory neformálních poskytovatelů.