Svoboda projevu a ochrana osobnosti v médiích - Hájek, Jakub (2007)
Tato práce je zaměřena na popis a analýzu problematiky svobody projevu a jejího případného střetu s právy na ochranu osobnosti v mediální oblasti. První část práce je věnována teoretickému pohledu na pozici, funkci a vliv médií ve společnosti, které vnímám jako základní důvody pro jejich právní regulaci. Druhá část je rozdělena na dvě podkapitoly. Ty jsou věnovány právnímu zakotvení svobody projevu a ochrany osobnostních práv. Důraz je zde kladen na relevantní aspekty těchto právních institutů vzhledem k fungování médií. Proto sem zahrnuji nejen obecné aspekty těchto institutů, ale blíže pojednávám například o problematice ochrany osob veřejně známých, právu na odpověď a dodatečné sdělení nebo právu na ochranu zdroje informací. Aktuálnost tohoto tématu spočívá dle mého názoru především v rychlém rozvoji mediální oblasti. Média mají dnes širší dosah a možnosti uplatňování svého vlivu, na což je třeba reagovat i v oblasti právní. Text je proto doplněn o úryvky z relevantní judikatury, které usnadňují jeho lepší pochopení.