Web 2.0-charakteristika a služby - Zbiejczuk, Adam, 1982- (2007)
Diplomová práce se zabývá fenoménem Web 2.0 - sociálními weby. Popisuje jejich vznik a rozšíření a specifikuje jejich charakter, podobu a určující vlastnosti: změnu komunikačního modelu, setření hranice mezi autory a konzumenty, participaci uživatelů, reputační systémy a přesun od desktopových aplikací k webovým službám. Teorie je dokumentována a argumentována na případových studiích služeb, na nichž jsou prezentovány dílčí vlastnosti. Zvoleny byly del.icio.us (sdílení odkazů), last.fm (hudba a personalizované rádio), MySpace (komunitní server a hudba), YouTube (video) a Google (vyhledávač a doplňkové služby). Následuje popis současné situace v České republice. Závěr tvoří shrnutí aktuálního stavu webu 2.0, základních tezí práce, výsledků výzkumu a prezentace možného pokračování výzkumu.