Sociální opora u pěstounských rodin - Matúšová, Lucie (2007)
Cílem diplomové práce bude zodpovědět otázku: „Jakou sociální oporu pociťují pěstouni v péči o přijaté dítě?“ Budu zjišťovat, jaká opora je rodinám poskytována. Zda se jedná o pomoc laickou i profesionální, na které odborníky a z jakého důvodu se na ně rodiny obracejí. Důležitým zjištěním bude pomoc ze strany sociálního pracovníka a význam této pomoci pro jednotlivé pěstounské rodiny. Teoretická část popisuje sociální oporu, její druhy a zdroje, členění a také možnosti intervence sociální opory. Další kapitoly pojednávají o pěstounské péči, problémech, se kterými přicházejí děti do PP, dále také romské děti v PP a odbornou pomoc pro pěstounské rodiny. Výzkumem provedeným formou rozhovorů s pěti pěstounskými rodinami a čtyřmi sociálními pracovníky jsme zjistili, že každá rodina pociťuje jinak sociální oporu ze strany sociálních pracovníků a odborníků. Většinou se rodiny snaží řešit problémy vlastními silami, pouze u zdravotních problémů využívají pomoc a rady ze strany odborníků.