Legální pracovní migrace Ukrajinců na Prostějovsko a jejich sociální integrace - Rozehnalová, Jana (2007)
Tato diplomová práce se zabývá ukrajinskými migranty, přicházejícími do ČR za prací, a procesem jejich sociální integrace. Hlavní výzkumná otázka zní: Vyžaduje současná pracovní migrace Ukrajinců na Prostějovsko nějakou místní intervenci k podpoře sociální integrace těchto imigrantů? Teoretická část práce definuje a charakterizuje pojmy z hlavní výzkumné otázky a zasazuje zkoumanou problematiku do širších souvislostí společenské reality. Empirická část seznamuje čtenáře s metodologií provedeného výzkumu a s jeho výstupy. Kvalitativní výzkum byl proveden prostřednictvím rozhovorů s ukrajinskými imigranty a zaměřil se na proces jejich sociální integrace s cílem najít hlavní bariéry tohoto procesu a navrhnout způsoby místní intervence, která by měla zjištěné bariéry snižovat či odstraňovat. Analýzou provedeného výzkumu bylo identifikováno několik překážek sociální integrace Ukrajinců, které by bylo možno ovlivnit místní intervencí. Jsou to především: málo rozvinuté vztahy s majoritním obyvatelstvem, nízká informovanost Ukrajinců, nepříliš rozvinutá znalost českého jazyka a nedostatečná nabídka cenově dostupného bydlení mimo ubytovny.