Přínos projektu Agentura podporovaného zaměstnávání optikou klientů se zdravotním postižením. - Mikulková, Šárka (2007)
Cílem této diplomové práce bylo odpovědět na hlavní výzkumnou otázku: „Jaké jsou přínosy Agentury podporovaného zaměstnávání z hlediska cílové skupiny osob se zdravotním postižením?“ V obecné rovině seznamuje čtenáře se situací na trhu práce v oblasti zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Zaměřuje se na identifikaci bariér, které brání lidem se zdravotním postižením v participaci na pracovním trhu, předkládá formy podpory zaměstnávání této cílové skupiny. V neposlední řadě se orientuje na službu podporovaného zaměstnávání a vymezení cílů, prostřednictvím jejichž dosažení lze hodnotit přínos Agentury podporovaného zaměstnávání. Při zjišťování přínosu pro osoby se zdravotním postižením je kladen důraz především na předpoklad, že využíváním služeb podporovaného zaměstnávání dojde k zapojení osob se zdravotním postižením na trh práce. Přínos spolupráce s Agenturou podporovaného zaměstnávání byl zjišťován prostřednictvím rozhovorů s klienty, kteří se projektu účastnili. Cílem šetření bylo rozpoznat, co konkrétního klienti vnímali jako silné, případně slabé stránky projektu a zda došlo k naplnění jejich očekávání, se kterými do projektu vstupovali.