Vliv globalizace a demografického stárnutí na přetváření politiky zaměstnanosti v Evropě s ohledem na zaměstnávání starších pracovníků - Haluzová, Lenka (2007)
Cílem práce je charakterizovat zaměstnanost starších pracovníků na pracovním trhu, zhodnotit utváření evropské politiky zaměstnanosti zaměřené na starší pracovníky a v tomto kontextu představit trendy, kterými se ubírá Česká republika při řešení nezaměstnanosti pracovníků starších 50 let. Jde o teoreticko empirickou práci, která je založena na sekundární analýze demograficko statistických ukazatelů a obsahové analýze dokumentů, které charakterizují evropskou i národní politiku. Analýza má ozřejmit problém finanční udržitelnosti systému sociálního zabezpečení a financování penzí, jehož implikací je snaha o zvyšování zaměstnanosti starších pracovníků. Ti jsou přitom znevýhodněnou skupinou hned z několika důvodů. Poprvé vlivem demografického procesu, díky němuž dochází ke stárnutí populace a jehož důsledkem je prodlužování věkové hranice pro odchod do penze, podruhé z hlediska flexibilizace pracovního trhu a zvyšování požadavků na úroveň kvalifikace pracovníků a potřetí z hlediska politiky zaměstnanosti, která při konstrukci jejích programů reflektuje spíše mladší a perspektivnější věkové kategorie.