Mediace v rozvodovém řízení - srovnání vybraných zemí Evropské unie - Bendová, Renáta (2007)
Diplomová práce se zabývá mediací v rozvodovém řízení ve vybraných zemích EU. Hlavní výzkumná otázka, k jejímuž zodpovězení směřovala tato práce je: „Jaké podmínky pro uplatnění mediace v rozvodovém řízení vytváří rodinná politika v užším slova smyslu ve vybraných zemí Evropské unie?“ . Práce je rozdělena do tří částí. První část vymezuje teoretické pojmy, jako je rozvod, rodina, rodinná politika a mediace. V metodologické části je zdůvodněn výběr výzkumné strategie, popsána technika sběru dat a vymezeny jednotky zkoumání a zjišťování. Empirická část je již konkrétně věnována vybraným zemím EU a podmínkám, jaké vytváří rodinná politika pro využití mediace v rozvodu. V závěru jsou pak výsledky výzkumu shrnuty a jsou navržena některá opatření pro využití mediace v našich poměrech.