Podporované zaměstnání a sociální vyloučení - Radič, Martin (2007)
Cílem této práce je zodpovědět na otázku: Jakou roli má podporované zaměstnání v procesu sociální integrace osob se zdravotním postižením? Práce vychází z teoretických poznatků o procesech na trhu práce, které způsobují sociální vyloučení, ale i podmínkách pracovních míst, které přispívají k sociálnímu začlenění. Výzkum byl postaven na zpracování statistických dat, která byla získána v dotazníkovém šetření a na sekundární analýze statistických dat a dokumentů. Výzkum byl založen na porovnávání sociální integrace zaměstnanců „s“ a „bez“ zdravotního postižení a na politiku pracovního trhu zaměstnávání - podporované zaměstnání. Problém spočívá ve vysokém počtu ekonomicky neaktivních OZP a ve vysoké relativní míře nezaměstnanosti této kategorie osob, pokud usilují o uplatnění na pracovním trhu. Dotazování ve vybraném podniku však ukázalo, že to nemusí platit všude, protože vlivem podporovaného zaměstnání se v tomto případě neprokázala vyšší míra sociálního vyloučení těchto osob.