Možnosti zvýšení šancí absolventů středních škol při vstupu na trh práce - Gramblička, Michal (2007)
Obsahem práce je především charakteristika role vzdělávací politiky ve vazbě na požadavky trhu práce, zmapování bariér zaměstnatelnosti absolventů, které vytváří vzdělávací systém, a návrh možností na zvýšení uplatnitelnosti této cílové skupiny na pracovním trhu. Práce vychází z charakteristiky vzdělávacího systému, který byl analyzován ve vztahu k tomu, jak připravuje žáky pro vstup do pracovního procesu v Olomouckém kraji. Cílem práce bylo nalézt možnosti zvýšení šancí absolventů uspět při vstupu na trh práce. Dle výsledků provedené analýzy je možné konstatovat, že vzdělávací systém není dostatečně efektivní v přípravě absolventů pro vstup na trh práce. Možnosti zlepšení se nabízejí v oblasti posílení výuky vybraných klíčových kompetencí. V oblasti spolupráce škol se zaměstnavateli je zřejmý požadavek zaměstnavatelů na zvýšení objemu praktické výuky na školách, což potvrzuje téměř 40 % ředitelů středních škol. Jak zaměstnavatelé tak i ředitelé škol vidí značné mezery také v oblasti poskytování informací o realitě trhu práce tak, aby se žáci zdokonalili ve vystupování při přijímacích pohovorech, seznámili se s právy a povinnostmi zaměstnanců a získali dostatečné znalosti o možnostech podnikání.