Luigi Pirandello, novellista, e gli animali tra la superstizione e la realtà - Skokanová, Monika (2007)
Bakalářská diplomová práce se zaměřuje na literární analýzu dvou povídek, které napsal významný italský spisovatel 20. století Luigi Pirandello, nositel Nobelovy ceny za literaturu. Spisovatel, známý především jako autor románů a divadelních her, se věnoval po celý svůj život i psaní povídek, které byly vydány ve sbírce pod názvem Novelle per un anno (Novely na jeden rok). V titulech těchto povídek se velmi často vyskytuje nějaké zvíře. Při literárním rozboru povídek Il pipistrello (Netopýr) a La tartaruga (Želva) se ukázala tato zvířata jako důležitý prvek, který vnese zápletku do dějě a uvádí tak hlavní hrdiny do napjaté životní situace. Spisovatel vybral zvířata, která už mají určitou spojitost s pověrčivostí lidí a mistrně tak podtrhuje atmosféru příběhu.