Ohlas řecké lidové písně v dílech reagujících na druhou světovou válku (hrdinský žalozpěv o podporučíkovi padlém v Albánii a Amorgos) - Smékalová, Michaela, 1983-; Votavová Sumelidisová, Nicole, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav klasických studií (2007)
Hlavním tématem předkládané bakalářské práce je bližší seznámení s historickou situací v Řecku od pádu Velké myšlenky až po léta následující po 2. světové válce, stručná charakteristika literární tvorby v tomto období a popis řeckých lidových písní, zvláště smutečních. Cílem práce je vysledovat vlivy řecké lidové písně ve dvou básnických skladbách (Hrdinský žalozpěv o podporučíkovi padlém v Albánii a Amorgos), které přímo reagují na 2. světovou válku
The main theme of the presented thesis is a close investigation with historic situation in Greece from fall of "Megali idea" till the years following the Second World War, shortly characteristic of literary production in this period and description of greek popular songs, especially weeping songs. The main aim is to trace up influences of greek popular song in two poems (An heroic and funeral chant for the lieutenant lost in Albania and Amorgos), which directly responsing to Second World War
Vedoucí práce: Nicole Votavová Sumelidisová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2007
Keywords: 20. století; druhá světová válka (1939-1945) -- Řecko; řecká literatura -- 20. století; literatura a válka -- Řecko -- 20. století; řecké lidové písně; World War (1939-1945) -- Greece; Greek literature -- 20th century; literature and war -- Greece -- 20th century; Greek folk songs; bakalářské práce; bachelor's theses