Možnosti vzdělávání maminek na rodičovské dovolené - Grůzová, Lucie (2007)
Práce pojednává o rodině v období rodičovské dovolené a možnosti vzdělávání rodičů v rámci neziskové organizace Mateřské centrum Sedmikráska. Teoretická část se zabývá problematikou vzdělávání a rodiny. Toto vzdělávání je specifikováno ve dvou kategoriích - vzdělávání dospělých a vzdělávání zaměřené na rodinu, které je následně zasazeno do širších souvislostí. Rodina je popisována z pohledu pedagogického, psychologického a sociálně politického, který odhaluje výrazné zapojení státní moci na zvyšování kvality rodičovství a hodnocení samotné rodiny. Dále jsou v rámci historického hlediska charakterizovány přístupy k prožívání rodičovské dovolené. Poslední kapitola přibližuje konkrétní organizace zaměřené na rodinu. Empirická část se zaměřuje na Mateřské centrum Sedmikráska a snaží se odpovědět na výzkumnou otázku, zdali a jak je mateřské centrum přínosné ve vzdělávání maminek na rodičovské dovolené