František Baugut a jeho práce na Kutnohorsku - Oravová, Lenka (2007)
Práce pojednává o sochařském díle jezuity Františka Bauguta (1668-1726) mezi lety 1709-1718, kdy působil v kutnohorské rezidenci a vytvořil zde monumenty kutnohorského sochařství - morový sloup a řadu soch lemujících cestu před jezuitskou kolejí k chrámu sv. Barbory. Zabývá se podmínkami vzniku jednotlivých děl na pozadí historických, kulturních a politických událostí, jejich ikonografií, ikonologií, vlivy jezuitského řádu a samotnými schopnostmi sochaře. Snaží se nalézt inspirační zdroje, zaznamenat posun v umělcově tvorbě a zároveň jej porovnávat s díly současníků, pokouší se zařadit sochaře jezuitského řádu do proudu českého barokního sochařství a postihnout případný vliv na umění regionu.