Hluboký stabilizační systém - Poláchová, Jana (2007)
Téma této bakalářské práce je hluboký stabilizační systém. Cílem práce je podat informace o hlubokém stabilizačním systému páteře, včetně anatomie, funkci, funkčním vyšetření a možnostech terapeutického ovlivnění hlubokého stabilizačního systému. Problematika vertebrogenních onemocnění je středem zájmu mnoha medicínských oborů. Ovlivněním hlubokého stabilizačního systému v rámci zdravotní tělesné výchovy lze preventivně předejít vzniku vertebrogenních obtíží u mnoha pacientů. Hluboký stabilizační systém páteře představuje svalovou souhru, která zabezpečuje stabilizaci, neboli zpevnění páteře během všech našich pohybů. Cílené ovlivnění stabilizační funkce páteře má význam jak v prevenci, tak i ve vlastní léčbě vertebrogenních poruch.