Počítačem podporovaná výuka zobrazovacích metod - Moser, Miroslav, 1983-; Lvovská, Leni, 1975-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Katedra matematiky (2007)
Diplomová práce "Počítačem podporovaná výuka zobrazovacích metod" se zabývá vytvořením výukového software, který didakticky prezentuje Mongeovu zobrazovací metodu. Stěžejní částí této práce je CD s výukovým programem Mongeovy promítací metody, obsahující základy této metody, řešení základních úloh polohových a metrických, konstrukce základních těles a jejich řezů a fokální vlastnosti kuželoseček. Výukový program zahrnuje množství příkladů, které může uživatel řešit přímo v programu a jejich vzorové řešení je možno procházet krok po kroku, 3D modely a možnost tisku doprovodných textů, zadání i řešení jednotlivých příkladů. Přínosem je komplexní zpracování výukového programu pro potřeby deskriptivní geometrie.
The thesis "Computer-added teaching of Descriptive Methods" deals with creation of education software which didacticly presents Monge's projection method. The principal chapter of this thesis is a CD with courseware of Monge's projection method which includes elements of this method, solutions of elementary exercises positionals and metrics, constructions of elementary solids and theirs sections and focal properties of conic sections. Courseware includes a lot of exercises which can be solved directly in the program and theirs representative solution can be browsed step by step, 3D models and possibility of print the attendant texts, tasks and solutions of several examples. Contribution is a complex elaboration of courseware for needs of descriptive geometry.
Vedoucí práce: Lenka Lomtatidze.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007.
Keywords: deskriptivní geometrie; constructive geometry; descriptive geometry; diplomové práce; master's theses